Cuma, Eylül 23, 2005


---Haberden Çok İlgi Çeken YORUMLAR---

Rab İsa Mesih imanlısı olmama rağmen
  • bu haberin
  • dibinde çıkan yorumların coğuna sempati duyuyorum. Bunun nedenini Batı'nın Hiristiyan kültürüne sahip olması ile Türkiye'nin İslam kültürüne sahip olmasına nazaran daha derin bir etken'e bağliyorum. Yani Batı düşüunce tarzı ve yaklaşımı en temele inilirse Hiristiyan ya da Judeo-Hiristiyan DEĞİLDİR fakat Helenistik'dir.

    Helenik veya Helenistik dediğimde bu haberde söz konusu olan Yunanlı damat veya Ortodoks kilisesini kast etmiyorum. Helenik düşünce tarzı Eflatun-Aristo ve o çizgiden günümüze gelen düşünce tarzı ya da dünya görüşüdür. Oysa Türk kültürünü etkisi altına alan İslam dünya görüşü Batı gibi Helenik değildir. Bunun olumlu bir özellik olarak göruyorum çünkü Helenik düşünce temelde insan merkezcidir, yani hümanisttir ve bizim anladiğimiz tarzda ateistdir.

    Fakat Ibrani veya Jüdeo-Hiristiyan düşünce tarzı temelde Vahyi ve Tanrı merkezcidir. Tanri'ya itaat etmek ister oysa Helenik düşünce kendi rasyonalizmin yolunda yürür kimseye itaat etmez. Şimdi bu habere yorum yazanlarin hemen hemen tümü bu manken'in kendinden büyük manevi Varliğa , O'na değer vermeyi , O'na itaat etmeyi O'nun yolunda yürümeyi duyarsizca davranmasindan rahatsiz olduklarını gösteriyorlar. Fena bir şey mi ? Bu iyi bir şeydir. Bizim gibi gerçek Hiristiyanlar da bu hisse sahip olmalıdır. Oysa Helenik düşünce tarzında olan kişi (i.e. Batili) bu hisden habersizdir ve bu yüzden bu yorumlar Batı'da yaşayan kişilerin yapacağı türden yorumlardan cok farklıdır bence. Batılı bu konu üzerinde bu kadar eğilmez ve düşünmez. Bu da Bati'nin manevi zenginliği değil fakirliğine işarettir.